Εκπαίδευση σκύλων: Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο - Part 1
Γεια! Πάνος από Genius Dogs εδώ. Αυτό το post είναι το πρώτο από μια σειρά όπου σκοπεύω να ρίξω φως στο πώς εκπαιδεύουμε τους σκύλους σας, χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή γλώσσα. Στόχος μου είναι να κατανοήσετε τη διαδικασία και να έχετε έναν μπούσουλα, είτε ενδιαφέρεστε να δουλέψετε μαζί μου, είτε βρίσκεστε στο στάδιο της έρευνας για εκπαιδευτή.
Η εκπαίδευση δεν είναι μαύρη μαγεία – βασίζεται στην επιστήμη της συμπεριφοράς
Η εκπαίδευση σκύλων είναι ένα ανοιχτό επάγγελμα, και ως εκ τούτου υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση. Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι "αρχηγοί της αγέλης", άλλοι ότι "επικοινωνούν" με τους σκύλους τους, και ένας Θεός ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο απλή.
Η εκπαίδευση σκύλων δεν είναι μαύρη μαγεία (αν και μπορεί να μοιάζει μαγική), ούτε μια μυστικιστική τέχνη για λίγους εκλεκτούς. Έχει επιστημονικό υπόβαθρο και βασίζεται στις επιστήμες της συμπεριφοράς, της ηθολογίας και της βιολογίας.
Ο σκύλος μαθαίνει ανάλογα με τις συνέπειες της συμπεριφοράς του
Όταν εκπαιδεύω έναν σκύλο, ουσιαστικά του μαθαίνω πώς να συμπεριφέρεται σε διάφορες καταστάσεις—π.χ., να μην πηδάει πάνω μας ή να έρχεται όταν τον φωνάζουμε.
Η μάθηση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ζωντανός οργανισμός αλλάζει τη συμπεριφορά του με βάση τις εμπειρίες του. Οι εμπειρίες αυτές, τις περισσότερες φορές, είναι οι συνέπειες των πράξεών του.
Στην επιστήμη της συμπεριφοράς, η μάθηση περιγράφεται από τη θεωρία της Συντελεστικής Εξαρτημένης Μάθησης, η οποία λέει απλά:
- Μια συμπεριφορά αυξάνεται όταν επιβραβεύεται.
- Μια συμπεριφορά μειώνεται όταν τιμωρείται.
Οι επιβραβεύσεις και οι τιμωρίες μπορούν να είναι:
- Θετικές (προσθέτουμε κάτι)
- Αρνητικές (αφαιρούμε κάτι)
Παραδείγματα επιβράβευσης
- Θετική επιβράβευση: Ζητάμε από τον σκύλο μας να καθίσει, κάθεται και του δίνουμε λιχουδιά. (Προσθέτουμε κάτι ευχάριστο → η συμπεριφορά ενισχύεται.)
- Αρνητική επιβράβευση: Ο σκύλος μας τραβάει στην βόλτα με πνίχτη. Όταν σταματάει να τραβάει, χαλαρώνει η πίεση στο λουρί. (Αφαιρούμε κάτι δυσάρεστο → η συμπεριφορά ενισχύεται.)
Παραδείγματα τιμωρίας
- Θετική τιμωρία: Ο σκύλος μας τραβάει στην βόλτα και εμείς του δίνουμε ένα απότομο τράβηγμα με το λουρί. (Προσθέτουμε κάτι δυσάρεστο → η συμπεριφορά μειώνεται.)
- Αρνητική τιμωρία: Ο σκύλος μας κλέβει ένα παιχνίδι και του το παίρνουμε. (Αφαιρούμε κάτι ευχάριστο → η συμπεριφορά μειώνεται.)
Γιατί χρησιμοποιώ μόνο θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση
Στην εκπαίδευση, χρησιμοποιώ αποκλειστικά θετική ενίσχυση, γιατί:
- Είναι ο πιο ηθικός τρόπος.
- Δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης.
- Δεν έχει αρνητικές παρενέργειες, όπως το άγχος ή ο φόβος.
Στο επόμενο βίντεο, θα εξηγήσω γιατί δεν χρησιμοποιώ τιμωρία ή αρνητική ενίσχυση στην εκπαίδευση και ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η χρήση τους.
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, μείνετε συντονισμένοι!